Tryckt till jul

30 oktober–8 januari 2017

Julen 2008 upptäcker Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark att de har ett gemensamt intresse – tryckta svenska jultextilier, företrädesvis från 1950- och 60-talen. Form- och färgstarka, tryckta på linne eller kraftig bomull. De börjar fördjupa sig i textilierna, letar dukar på loppis, på webben samt i vänners och släktingars linneskåp och försöker få fram uppgifter om de olika formgivarna. Till julen 2010 ställdes materialet ut första gången på Östergötlands museum och nu är turen kommen till Skellefteå museum. I utställningen presenteras de konstnärer och illustratörer, ofta kvinnor, som ligger bakom många av trycken.

Producerad av Östergötlands museum.

Program

30 oktober kl 13
Vernissage
Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark berättar om sitt samlande.

30 oktober kl 14
Textila detektiver
Anna och Marie berättar om hur samlandet startade, hur intresset vidgades till att lära mer om formgivarna och vila som tryckte de olika tygerna. Ett rent detektivarbete!
Plats: Hörsalen

13 november kl 13
Textiltryck
Ingrid Ackewald, textilkonstnär, berättar om tygtryck som teknik.
Textila tryck – allt från lätt till avancerat men alltid superkul. Att förändra ett tyg med färg kan ske på flera olika sätt. Du kan t.ex. använda dig av pensel, potatisar, blomspruta, leksaksbilar, roller, screenram för att trycka men också reservera plats för färgen med hjälp av mjöl, papper eller tråd. Du kan utgå från ett foto eller kanske en teckning och trycka unika bilder eller skapa ett rapporterat mönster.

I årtionden har vi tryck på tyg, det är bara fantasin som sätter gränsen. Under 60 minuter ger Ingrid dig en glimt av hur hon använder sin fantasi och kanske även inspirera dig till dina egna makalösa kompositioner.
Plats: Hörsalen

15 november kl 14–15
Visning till kaffet

Vi träffas i utställningslokalen, går runt i utställningen där Siw Andersson, Skellefteå museum, berättar lite om de olika textilierna. Kaffe serveras i det intilliggande ”Köket”.
Max 15 deltagare, anmälan görs i receptionen, tel 0910/73 55 10.
Plats: Utställningslokalen, 1 tr

26 november kl 10–15
Workshop i screentryck – schablontryck på tyg
Vi går i utställningen ”Retrojul” för att hämta idéer till egna tygtryck som vi sedan gör under ledning av textilkonstnär Ingrid Ackewald. Lokalen är museets nya verkstad på 1 tr, ”Köket”. Max 15 deltagare, bindande anmälan görs till receptionen, tel 0910/73 55 10

29 november kl 18.30–21.30
Nördkafé i utställningen
Att samla på julens textilier – Monica Fuhrman.

8 december kl 14–15
Visning till kaffet
Vi träffas i utställningslokalen, går runt i utställningen där Siw Andersson, Skellefteå museum, berättar lite om de olika textilierna. Kaffe serveras i det intilliggande ”Köket”.
Max 15 deltagare, anmälan görs i receptionen, tel 0910/73 55 10.
Plats: Utställningslokalen, 1 tr

Passa på att se någon av våra utställningar:

Cykla

Välkommen till en utställning om cykelns historia, tekniska utveckling och hur cyklandet kan påverka oss och miljön.

Läs mer

Forntiden

Möt inlandsisen, isavsmältningen, landhöjningen, världens äldsta älgskelett och det forntida skafferiet. Allt på ett och samma ställe!

Läs mer

Tillbaka till toppen