Fotograf: Krister Hägglund

Programpunkter under Berättarfestivalen

23–29 mars 2015

Skellefteå museum bjuder in till intressanta och spännande programpunkter under Berättarfestivalen!

Måndag 23 mars

Besök i en svunnen värld – fru Lundmark tar emot i Kågegårdens kök

Kågegården, Nordanå, kl. 13.00
Som fru Lundmark ser vi Katarina Åman, som berättar lite om vardagslivet i Kåge runt förra sekelskiftet.  Max 20 deltagare, biljetter kan köpas via Ticnet, pris 65 kr.

 

Tisdag 24 mars – fredag 27 mars samt söndag 29 mars

Byt, bytt kommer alltid igen

Forskarrum Nordanå, kl. 13.15–14.45
Ta med dig en egen berättelse till Forskarrum Nordanå och byt den mot en ur museets ljudarkiv.  Din berättelse kan handla om vad som helst och vi tror att alla har minst en berättelse. Du kan också få tips om vad du kan berätta om. Den som vill kan spela in sin berättelse och få den sparad för framtiden. Arkivarie Jörgen Andersson hjälper dig i Forskarrum Nordanå.
Arr: Skellefteå museum

 

Tisdag 24 mars

Bland lindanserskor och revymakare

Hörsalen, kl. 12.00
Vi bjuder på en bildkavalkad på temat teater och revy i Skellefteåtrakten, där vi visar kända och okända ansikten från 1800-talet till 2000-talet. Inga-Britt Lundmark och Kristina Friberg, Skellefteå museum.
Arr: SKEFO och Skellefteå museum

Det fanns en gång ett glasbruk i Ytterstfors, Byske

Forskarrum Nordanå, kl. 14.00–14.45
En övergiven begravningsplats och funderationer om vem som vårdade denna minnesplats väckte intresset hos lokalforskaren Birgitte Grönlund. Fram ur detta växte en historia som många inte har en aning om längre. Här i Ytterstfors låg mellan 1837-1875 en gång det ena av Västerbottens två glasbruk. På kyrkogården i Ytterstfors ligger ca 300 personer med namn som Pahlberg, Klockhoff och Lindemark. Föredragshållare Birgitte Grönlund.
Arr: Skellefteå museum

 

Onsdag 25 mars

Gnuss och papiljotter – en dansant historia

Forskarrum Nordanå, kl. 14.00–14.45
Asta Burvall, etnolog på Skellefteå museum, berättar om dansminnen och dansens betydelse idag. Museet har gjort en omfattande dokumentation av dans förr och nu, samt medverkar i flera skrifter. Snart kommer även en ny bok som gjort i samarbete med forskare från Österbotten ”Likt och olikt. Minnen från ungdomsdanserna i Österbotten och Västerbotten”. Föredragshållare, etnolog Asta Burvall, Skellefteå museum.
Arr: Skellefteå museum

 

Torsdag 26 mars

Ja, vi älskar detta landet - något om Sveriges nationaldag

Forskarrum Nordanå, kl. 14.00–14.45
Hur och var har man firat Sveriges nationaldag i Skellefteå området.  Traditioner, flagga och sång och musik vid den 6 juni. Föredragshållare arkivarie Jörgen Andersson, Skellefteå museum
Arr: Skellefteå museum

 

Fredag 27 mars

Livsresan - ett bildspel om en man som var med om att bygga landet

Forskarrum Nordanå, kl. 14.00–14.45
Karl A. Hjelm var Roland Johanssons morfar och det är hans bilder och liv berättelsen handlar om. Klassiska arbetarporträtt av rallare och deras familjer, hur man bodde och arbetade. Ett stort brobygge i Haparanda och slitet med tungt arbete när tvärbanan till Storuman byggs. Familjebilder med kvinnor och barn, skolklasser, föreningsliv, allt finns skildrat i denna unika bildsamling skapad av en amatörfotograf. Föredragshållare bildassistent Roland Johansson, Skellefteå museum.
Arr: Skellefteå museum

 

Lördag 28 mars

Besök i en svunnen värld – fru Lundmark tar emot i Kågegårdens kök
Kågegården, kl. 13.00

Som fru Lundmark ser vi Katarina Åman, som berättar lite om vardagslivet i Kåge runt förra sekelskiftet.  Max 20 deltagare, biljetter kan köpas via Ticnet, pris 65 kr

 

Söndag 29 mars

Vallpojken som blev musiker i Amerika

Hörsalen, kl. 12.00
Ulf Lundström berättar om Bernhard Widman från Stensvedjan, som tidigt blev intresserad av musik, med en far och farbror som spelade fiol. Hans första fiol tillverkades av en cigarrlåda och i ungdomen började han spela till stumfilmerna som visades på en biograf i Skellefteå. Ulf Lundström berättar här om ett udda människoöde, hur musikintresset förde Bernhard Widman vidare till högre studier och hur han efter kriget tog sig över till Amerika för att söka lyckan i form av en karriär som musiker.

 

Skellefteå museum bjuder in till dialektduell

Nordanåteatern, kl. 13.00–15.00

Vem får sista ordet?  ”Nö jere kveinnern å kararn såm fa ganes å ravel” med bästa eller värsta skrönor och sanningar på dialekt. Fikapaus cirka kl. 14.00.
Medverkande: Arianne Airaksinen-Buhr, Marit Jakobsson, Monica Lindgren, Erik Grahn. Sven Mikaelsson, Lars-Göran Hultmar, Gunnar Enqvist

 

 

 

Passa på att se någon av våra utställningar:

Forntiden

Möt inlandsisen, isavsmältningen, landhöjningen, världens äldsta älgskelett och det forntida skafferiet. Allt på ett och samma ställe!

Läs mer

Tillbaka till toppen