Invigning av nyrenoverade Kågegården

15 juni 2014 kl. 13.00

Vi kliver in i ett bondehemman i Kåge runt sekelskiftet 1900. Familjen är ute på åkrarna men vi passar på att titta in ändå. Här bor familjen Lundmark: pappa Pelle 61, mamma Greta 64 samt barnen Olof 38, Karin 36 och Lova 23.

Kågegården kom till Nordanå år 1930 och redan då sökte Ernst Westerlund efter möbler och inredning som skulle passa i ett bondehem från Kåge och nu gör vi det igen! Vi hoppas att våra besökare ska kunna hjälpa oss att fylla på i våra klädkistor men vi letar även familje- och interiörbilder från tiden runt 1900. När vi har inrett och möblerat Kågegården har vi använt oss av bouppteckning och beskrivning av vad som fanns i huset när mamma Greta dog 1904. Bouppteckningarna innehöll i regel väldigt utförliga beskrivningar av vad som fanns i ett hem men eftersom alla barnen bodde hemma vid moderns död så var man kanske inte riktigt så noga. Det har lämnat en del utrymme till oss att lägga till en del som vi tycker saknas men i stort sett så har vi försökt återskapa det hem som en gång fanns.

Den nyrenoverade Kågegården invigs söndagen den 15 juni klockan 13.00, då tar Greta Lundmark emot oss och bjuder på ”dricka”.

Varmt välkommen!

Passa på att se någon av våra utställningar:

Forntiden

Möt inlandsisen, isavsmältningen, landhöjningen, världens äldsta älgskelett och det forntida skafferiet. Allt på ett och samma ställe!

Läs mer

Tillbaka till toppen