GULP

GULP2

GULP3

GULP!

3 februari - 7 april

GULP! sätter fokus på vår mat, hur den tillverkas och konsumeras i dag och hur det var på  medeltiden. Vad ställdes på middagsbordet förr i tiden och vilka val hade man då?

I utställningens olika rum väcks tankar kring hur våra matval påverkar natur, djur och människor. GULP! uppmanar till engagemang för det vi äter, mer experimentslust i köket och mer tid för njutning av det fantastiska utbudet i vårt mångkulturella samhälle.

Innehållet i utställningen utgår från diskussioner och tankar hos en grupp på åtta ungdomar. Tankar om konsumtion, ekologi, vegetarianism, aktivism och funderingar kring vad vi egentligen har på vår tallrik är centrala i utställningen som samtidigt skapar en historisk koppling kring vår mat.

Visas i Tillfället, Skellefteå museum. Producerad av Västarvet.

Programpunkter

Frisk jord - frisk mat, erfarenheter av ekologisk odling. Gunnar Lundberg, Naturskyddsföreningen, berättar. Söndagen den 3/3, kl. 13.00 i hörsalen på Nordanå.

Vad är det vi äter? Om matproduktion, gifter och föroreningar. Ann Berg, Studiefrämjandet, berättar. Söndagen den 10/3, kl. 13.00 i hörsalen på Nordanå.

Västerbottningars matvanor - ett 25-årigt hälsoperspektiv. Kurt Boman, professor Skellefteå lasarett, berättar. Torsdagen den 14/3, kl. 18.00 i hörsalen på Nordanå

Samarr: Skellefteå museum, Studiefrämjandet, Naturskyddsförenignen och Nämnden för folkhälsa och primärvård.

 

Passa på att se någon av våra utställningar:

En stad blir till

Upplev Skellefteå stads framväxt genom fem kvinnors ögon. Kvinnor, ur olika samhällsklasser, som har haft del i stadens utveckling – inte minst genom att leva, arbeta och bo här.

Läs mer

Forntiden

Möt inlandsisen, isavsmältningen, landhöjningen, världens äldsta älgskelett och det forntida skafferiet. Allt på ett och samma ställe!

Läs mer

Tillbaka till toppen