GULP!

3 februari - 7 april

GULP! sätter fokus på vår mat, hur den tillverkas och konsumeras i dag och hur det var på  medeltiden. Vad ställdes på middagsbordet förr i tiden och vilka val hade man då?

I utställningens olika rum väcks tankar kring hur våra matval påverkar natur, djur och människor. GULP! uppmanar till engagemang för det vi äter, mer experimentslust i köket och mer tid för njutning av det fantastiska utbudet i vårt mångkulturella samhälle.

Innehållet i utställningen utgår från diskussioner och tankar hos en grupp på åtta ungdomar. Tankar om konsumtion, ekologi, vegetarianism, aktivism och funderingar kring vad vi egentligen har på vår tallrik är centrala i utställningen som samtidigt skapar en historisk koppling kring vår mat.

Visas i Tillfället, Skellefteå museum. Producerad av Västarvet.

Programpunkter

Frisk jord - frisk mat, erfarenheter av ekologisk odling. Gunnar Lundberg, Naturskyddsföreningen, berättar. Söndagen den 3/3, kl. 13.00 i hörsalen på Nordanå.

Vad är det vi äter? Om matproduktion, gifter och föroreningar. Ann Berg, Studiefrämjandet, berättar. Söndagen den 10/3, kl. 13.00 i hörsalen på Nordanå.

Västerbottningars matvanor - ett 25-årigt hälsoperspektiv. Kurt Boman, professor Skellefteå lasarett, berättar. Torsdagen den 14/3, kl. 18.00 i hörsalen på Nordanå

Samarr: Skellefteå museum, Studiefrämjandet, Naturskyddsförenignen och Nämnden för folkhälsa och primärvård.

 

Passa på att se någon av våra utställningar:

Forntiden

Möt inlandsisen, isavsmältningen, landhöjningen, världens äldsta älgskelett och det forntida skafferiet. Allt på ett och samma ställe!

Läs mer

Tillbaka till toppen