Föreläsning ”Myter och Verkligheter – En Lesbisk Odyssé”

14 februari 2017

Välkommen att lyssna på berättelsen om projektet Myter & verkligheter, i Prideveckans tecken.
Tisdag den 14 februari (Alla Hjärtans dag) kl. 12.00 – 12.45 på kaféscenen Nordanå

 

Välkommen på föreläsning med det nystartade projektet ”Myter och Verkligheter - En Lesbisk Odyssé”. Projektet drivs av föreningen Lesbisk Makt och är initierat och projektlett av Sara Lindquist och Elfrida Bergman som tidigare bland annat gjort projektet ”Queering Sápmi”.

Projektet ska synliggöra och utforska lesbisk historia och nutid i Norrland. Vi ska utforska gränserna mellan fakta och fiktion, myt och verklighet, när det gäller vilka berättelser som har betydelse i skapandet av lesbiska identiteter och erfarenheter. Konst och konstnärliga processer kommer att vara självklara verktyg för att fylla de luckor av glömska som bildats där fördomar och normsystem dragit fram.

Under projektets gång kommer vi att gräva i arkiv, arrangera hemliga sällskapsmiddagar där vi hyllar de som gått före oss, utbilda och utbildas av museipersonal, fotografera intima möten av olika slag, sprida queerhet i det offentliga rummet och mycket annat.

Under 2018 rullar ett lesbiskt museum ut på vägarna för att sprida, samla och fira den lesbiska, ickebinära och transmaskulina gemenskapen till så många som bara är möjligt. 

 

Föreläsningen ger en inblick i bakgrunden till att projektet görs, diskuterar queer historieskrivning och ger ett antal smakprov på vad vi än så länge hittat i arkiven. 

 

Föreläsningen arrangeras i samarbete med Skellefteå Museum och Museum Anna Nordlander. 

Passa på att se någon av våra utställningar:

Cykla

Välkommen till en utställning om cykelns historia, tekniska utveckling och hur cyklandet kan påverka oss och miljön.

Läs mer

Forntiden

Möt inlandsisen, isavsmältningen, landhöjningen, världens äldsta älgskelett och det forntida skafferiet. Allt på ett och samma ställe!

Läs mer

Tillbaka till toppen