Fotograf Ida Ekelund med biträden. Foto: Ida Ekelund (arkiv: Kulturen i Lund)

Föredrag: Dags att skriva om vår fotohistoria! 

25 mars

Välkommen till ett spännande föredrag med fotohistoriker Eva Dahlman som är aktuell med bokprojektet Kvinnor bakom kameran!

 

Eva Dahlman delar med sig av guldkorn genom bilder och berättelser från sitt och Magnus Bremmers pågående bokprojekt Kvinnor bakom kameran 1845 - 1945 i Sverige.

Vid sekelskiftet 1900 var en tredjedel av landets yrkesfotografer kvinnor. Andelen kvinnliga fotografer i Västerbotten var ännu större. Maja Åström i Bureå, Annette Boström i Boviken och Lina Persson i Lavsjö, Dorotea var några av de kvinnor som arbetade här.

Kvinnornas roll i fotografins historia är mycket större än den plats de har tillerkänts i historieskrivningen. Men nu är en omvälvning på gång och bokprojektet är en del av detta, menar Eva Dahlman.

 

Eva Dahlman är fotohistoriker och vice ordförande i Centrum för fotografi. Hon har arbetat med de fotografiska samlingarna på Nordiska museet och Kungliga biblioteket och publicerat en rad artiklar i fotohistoriska ämnen.

Söndag 25 mars kl. 14.30
Hörsalen, Nordanå

Arr. är kostnadsfritt, välkommen!

Passa på att se någon av våra utställningar:

Föremålen – berättar de din historia?

Vad berättar föremålen? Varför finns det samlingar på museum? Finn svaren i utställningen Föremålen!

Läs mer

Innerlig – porträtt av Maja Åström

Med en känsla för komposition och blickens betydelse har Maja Åström med sin kamera fångat människor från olika samhällsklasser och åldrar, bilder genomsyrade av intimitet och uppriktighet.

Läs mer

K-märkt – en utställning om särskilt värdefulla hus

Skellefteå utvecklas och förändras. Nya byggnader samsas med historiska i stadsbilden. I denna utställning möter du ett axplock av hus som bland annat presenterar olika stilepoker.

Läs mer

Cykla

Välkommen till en utställning om cykelns historia, tekniska utveckling och hur cyklandet kan påverka oss och miljön.

Läs mer

Forntiden

Möt inlandsisen, isavsmältningen, landhöjningen, världens äldsta älgskelett och det forntida skafferiet. Allt på ett och samma ställe!

Läs mer

Tillbaka till toppen