Finland 100 år – monterutställning

5 december 2017 till 22 januari 2018

Finland blev en självständig stat den 6 december 1917. Med anledning av Finlands 100-årsjubileum 2017 anordnar Forskarrum Nordanå en monterutställning på temat Finland 100 år, där ett axplock av det material som finns i Skellefteå museums arkiv och boksamlingar lyfts fram.

I utställningsmontrarna hittar du bland annat proklamationen av Finlands självständighet, finsk propaganda på ryska, turistbroschyrer från Ernst Westerlunds samling från 50-talet och mycket mer. Forskarrum Nordanå har även plockat fram ett urval av all den litteratur som faller in under tematiken. I Forskarrum Nordanå är du välkommen att söka i materialet på egen hand, men det finns alltid tillgänglig personal som kan hjälpa dig.

Föredrag 16 januari kl. 18.00 – 19.30
Stig-Henrik Viklund håller ett kortare föredrag om släktforskning i Finland. det handlar bland annat om 120-årsgränsen som nu är 100-årsgräns samt olika arkivhandlingar. Stig-Henrik berättar även lite om vad som finns i Forskarrum Nordanå.

Välkommen in!

Passa på att se någon av våra utställningar:

Innerlig – porträtt av Maja Åström

Med en känsla för komposition och blickens betydelse har Maja Åström med sin kamera fångat människor från olika samhällsklasser och åldrar, bilder genomsyrade av intimitet och uppriktighet.

Läs mer

K-märkt – en utställning om särskilt värdefulla hus

Skellefteå utvecklas och förändras. Nya byggnader samsas med historiska i stadsbilden. I denna utställning möter du ett axplock av hus som bland annat presenterar olika stilepoker.

Läs mer

Cykla

Välkommen till en utställning om cykelns historia, tekniska utveckling och hur cyklandet kan påverka oss och miljön.

Läs mer

Forntiden

Möt inlandsisen, isavsmältningen, landhöjningen, världens äldsta älgskelett och det forntida skafferiet. Allt på ett och samma ställe!

Läs mer

Tillbaka till toppen