boja

Byaskammen i Mårtensboda

5 december 2012 - 15 mars 2013

Sinnesrubbad - ett levnadsöde i det sena 1800-talets Västerbotten. Se vår miniutställning i montern utanför Kunskapskällan under perioden 5 december 2012 - 15 mars 2013.

I maj 2012 kom ett föremål till museet som berättade en ohygglig historia om ett livsöde och om bristen på psykiatrisk vård i 1800-talets Västerbotten.

Anders Persson, född 1852 i Mårtensboda, hade varit våldsam mot sin moder när han var ca 20 år. Under fem års tid vårdades han stundtals på lasarett i Skellefteå och Umeå. När han inte blev bättre slogs han i bojor i hemmet i ett litet rum i bagarstugan i 18 år.

Museet berättar den 16 januari och den 12 februari klockan 14.00. Om denna sorgliga historia berättar Birgitta Bjurman. Plats: Kunskapskällan.

Läs mer om miniutställningen.

Passa på att se någon av våra utställningar:

En stad blir till

Upplev Skellefteå stads framväxt genom fem kvinnors ögon. Kvinnor, ur olika samhällsklasser, som har haft del i stadens utveckling – inte minst genom att leva, arbeta och bo här.

Läs mer

Forntiden

Möt inlandsisen, isavsmältningen, landhöjningen, världens äldsta älgskelett och det forntida skafferiet. Allt på ett och samma ställe!

Läs mer

Tillbaka till toppen