Foto: Johan Granstrand

Berättarvandringar

Sommaren 2016

Upplev nya sidor av Skellefteå i sommar! Legender, skrönor och sagor. Historia, framtid, vrak, rövare och sorgträd. Sommarens berättarvandringar visar upp dolda sidor av platserna som omger oss.

Varje söndag under sommaren finns en ny berättarvandring att uppleva. Alltid kl 14.00, men på olika platser! Barn under 12 år gratis om inte annat anges. 
Du hittar alla berättarvandringar på www.berattarnasstad.se 
Biljetter säljs på Skellefteå turistbyrå tel. 0910-45 25 15, på Nordanå och ticnet.se. Endast förköp.

Arrangör är Skellefteå kommun i samarbete med Skellefteå museum, Visit Skellefteå, Skelleftebygdens berättarförening och ett antal eldsjälar.
Alla vandringar sker på egen risk.

26 juni: Midsommarnattens magi – frierier, vidskeplighet och förhoppningar

Dramatiserad berättarvandring där du får följa karaktären Greta Lundmark från Bonnstan till Kågegården på Nordanå. Hennes berättelse börjar vid midsommartid i det sena 1800-talets Skellefteå. Greta berättar om den gångna helgens firande och anförtror dig sina förhoppningar för barnens framtid samtidigt som hon minns händelser från sin egen ungdom, speciellt midsommarnatten 1860… Samling vid torget i Bonnstan. Inte tillgänglig för rullstol och barnvagn.

3 juli: Framtidsvandring i Skellefteå år 2034

Följ med till Skellefteå 2034! Varför är det så mycket folk överallt? Hade man verkligen parkeringar här förut? Vad heter torget numer? Tänk, förritin hade vi varken Norrbotniabanan, kulturhuset eller ens kanalen!

Vandringen är en del av arbetet med den fördjupade översiktplanen för Centrala stan och därför kostnadsfri men du måste boka plats hos kommunens kundtjänst. FINNS EJ PÅ TICNET. Samling vid Stadshusets entré. Tillgänglig för rullstol och barnvagn.

10 juli: Sörböle – från bondby till stadsdel

Karin Lundström Rawden berättar om byn Sörböle och några av dess invånares historia. Starka män och kvinnor och vågade satsningar, konkurser och livsöden. Samling vid Parkbrons södra ände. Tillgänglig för rullstol och barnvagn.

17 juli: Cykelvandring över och under arton (!) av Skellefteås broar

Kom med på cykeltur över och under arton (!) av Skellefteås broar! Er guide är Rolf Granstrand, SKEFO.  Priset inkluderar fika på Stiftsgården. Total körsträcka är 6,5 kilometer. Medtag egen cykel. Start och mål på Stiftsgården. Inte tillgänglig för rullstol och barnvagn.

24 juli: Fartygsvraken kring Bjuröklubb – en berättarvandring på Botten av Viken

Följ med på en berättarvandring om förlista fartyg, mystiska ubåtar, kapade lastångare och torpederingar kring fyren Bjuröklubb. En berättelse som tar sin början för 100 år sedan, när den tyska ångaren Syria år 1916 torpederades av en rysk ubåt utanför Bjuröklubb, och får sin upplösning under kalla krigets ubåtsjakter. Terrängen är stundtals stenig och kuperad, lämpliga skor rekommenderas. Ciceron: Tommy Lundmark, författare och historiker. Samling vid nya gästhamnen, Bjuröklubb. Inte tillgänglig för rullstol och barnvagn.

31 juli: Bland barfotaskomakare, spelmän, lönnkrogar och häxor i Lunds Brönet

En berättarvandring från Brönet genom skogen förbi ”lönnkrogen” och ”häxan” och ner till byn där bageriet och EA Linds uppfinnarverkstad stod. Tänk er snidade fåglar i träden och kvartingen i fickan att betala för spådomen med om man var nykär. Hör om hembyggda rullstolar, gruvsatsningar, instrumentbyggare, stordansare, målarmästare och barfotaskomakare.

Det är ingen dum idé att ta med fika och avsluta vandringen med. Samling vid gamla bageriet (Lund 19, Golvcentralen). Inte tillgänglig för rullstol och barnvagn.

7 aug: Den blå fjärilen – en berättarvandring för hela familjen på Nordanå

Välkommen att följa med på ett sagoäventyr tillsammans med Kapuli, som gillar äventyr och som drömmer om att flyga som en fjäril. Resan börjar hemma på gården där den blå fjärilen lockar Kapuli att flyga med in i skogen, sen börjar äventyret bland fåglar, apor och magiska väsen. Berättare från Skelleftebygdens Berättarförening. Lämplig från 4 år (i vuxens sällskap). Obs! 60 kr per person som fyllt 4 år. Samling vid Kågegården, Nordanå. Tillgänglig för rullstol och barnvagn.

14 aug: Finnforsrövarna – familjevandring med Skelleftebygdens Berättarförening

Välkommen att besöka platsen där de omtalade Finnforsrövarna bodde på 1500-talet! Vi berättar rövarhistorierna på vårt sätt! Med hjälp av berättelser, sång och musik erbjuds du följa med på en resa tillbaka i tiden.

Från 5 år och uppåt. Ta med eget fika. Inga toaletter i närheten. Ojämn terräng. Obs! 60 kr per person som fyllt 5 år. Samling vid Finnforsgrottan. Vägbeskrivning erhålles vid anmälan. Inte tillgänglig för rullstol och barnvagn.

21 aug: Bland sorgträd och livsöden – en kyrkogårdsvandring

Följ med till Skellefteå landsförsamlings gamla kyrkogård från 1600-talet och ta del av några spännande livsöden som återuppstår för en dag. Du kanske vill höra historien om bogårdstrappan eller vad som döljer sig bakom den s.k. ”ogärningsron” nordost om kyrkan? Vår guide berättar om kyrkans betydelse förr i tiden, i livet och i döden, om Skellefteå stads uppbyggnad och om våra förfäders förhållande till döden. Samling vid kyrkans västra entré. Tillgänglig för rullstol och barnvagn.

28 aug: Avrättningsvandring på Bureheden

Obs, kl. 00.00 natten mot söndag! Det här är berättelsen om avrättningsplatsen på Bureheden. Den kan bara berättas vid midnatt, när nästan ingen hör eller ser. Kom och hör om de som i början på 1800-talet miste sina liv – och huvuden – här. Hör om knarrande stegelhjul och blankslipade bilor, stupstockar och spetsgårdar. Hör om den 22-åriga änkan Sara Greta som dömdes för att ha mördat sin 8 månader gamle son. Ta med egen ficklampa (eller strupljus). Vi samlas vid lägerelden (se karta) på parkeringen strax innan midnatt natten mot söndag. GC2GYWH. Inte tillgänglig för rullstol och barnvagn.

Logotyper

Passa på att se någon av våra utställningar:

Cykla

Välkommen till en utställning om cykelns historia, tekniska utveckling och hur cyklandet kan påverka oss och miljön.

Läs mer

Forntiden

Möt inlandsisen, isavsmältningen, landhöjningen, världens äldsta älgskelett och det forntida skafferiet. Allt på ett och samma ställe!

Läs mer

Tillbaka till toppen