Berättarfestivalen 2016

18–24 april 2016

Den 18–24 april är det dags för årets upplaga av Berättarfestivalen! Det blir som vanligt en vecka fylld med berättarkraft och lyssnarglädje. Välkommen till festivalens programpunkter hos oss på Nordanå!

Besök Berättarfestivalens hemsida för att se program för hela festivalen.

Du kan även se länken här till Berättarfestivalens programtidning

Om Norsjömålets utveckling under 150 år och det okända arkivet i Umestan

Tisdag 19 april  kl. 13 i Hörsalen

Har vi alltid talat så här? Hur mycket förändras vårt språk, våra dialekter utifrån? Anna Westerberg, språkforskare med rötterna i Norsjö, råkar en dag hitta inspelningar av Norsjömålet från 1936, arkiverade i Institutet för språk och folkminnen i Uppsala. Inspelningarna var riktiga skattgömmor för en språkforskare. Genom att studera de allra äldsta tillgängliga inspelningarna och jämföra med yngre, har Anna kunnat följa Norsjömålets utveckling under ca 150 år.

Anna Westerberg, docent i nordiska språk och dialektolog vid Institutet för språk och folkminnen i Uppsala. Arr: Skellefteå museum

 

Berättelsen om gatutidningen Dik Manusch

Torsdag 21 april kl. 14 på Kaféscenen

Gatutidningen Dik Manusch har nu funnits i över ett år. Här är berättelsen om hur den kom till, hur den har utvecklats och på vilket sätt den gjort skillnad för människorna som säljer den. Britt-Inger Lundqvist kommer att läsa artiklar som publicerats i olika nummer av Dik Manusch. Vad händer idag med tidningen och kommer den att behövas i framtiden?

Britt-Inger Lundqvist, fil mag i etnologi, föreläsare och författare. Hon sitter i styrelsen för resandeföreningen Rung och Dik Manuschs Vänner och har det senaste året  medverkat i olika böcker och är medförfattare i  boken Att störa homogeniteten, Inte en främling och redaktör för boken Dinglarens värld – Vorsnos drom. Arr: Skellefteå museum

 

Ortnamn som berättar 

Fredag 22 april kl. 15 i Hörsalen

Ulf Lundström berättar bland annat om vikingahövdingen Urse i Ursviken, Bureböndernas fiskebodar i Bodbysund och mystiska/mytiska pilar som dalkarlar ska ha lämnat efter sig i Dalkarlsliden. De allra flesta sägnerna om hur ortnamn kommit till uppvisar mycket få likheter med verkligheten, men en del avslöjar sanningar som kan spåras i arkiven.

Ulf Lundström, lokalhistoriker. Arr: Skellefteå museum

 

Dialektfråssa x 3

Söndag 24 april kl. 13 i Nordanåteatern

Favorit i repris – men denna gång utmanar tre olika dialekter varandra. Vem får skratten, vem får de längsta applåderna? Klarar ni av att förstå alla ordvrängningar? Kom och lyssna på när pitmålet, åselemålet samt lövångers- och burträskmålet utmanar varandra. Ordfördelare: Lis-Marie Bengtsson

 

 

Berättarfestival i Forskarrum Nordanå

19–22 april kl. 13–14

Välkommen till Berättarfestivalens programpunkter i Forskarrum Nordanå.
Fri entré. Biljett krävs, hämtas i Nordanås reception. Begränsat antal platser – först till kvarn gäller.

 

Brev från en lotta

Tisdag 19 april kl. 13–14

Under andra världskriget evakuerades drygt 70 000 finska barn till Sverige. Via brev, foton och andra arkivhandlingar kan vi få en inblick i hur barnen togs emot, men även hur det kunde vara att som förälder skicka sitt barn till främmande land och människor för att på så sätt skydda det undan krigets fasor.

Marianne Folkedotter, berättarantikvarie på Västerbottens museum. Arr: Folkrörelsearkivet i Västerbotten

 

Lokalhistoria, fotboll och gäddfiske

Onsdag 20 april kl. 13–14

Morgan Bohman delar med sig av sina spridda intressen. Vad gör man av sitt liv, om energin inte läggs på familjebildande och heltidsjobb? Vad gör man om drömmarna är stora, men finansieringen obefintlig? Morgan Bohman berättar om sina livsprojekt, som ska ge en känsla av att livet inte levts förgäves och dessutom ge ett mervärde till Västerbotten. Fiske, fotboll och TV-spelsmuseum står på menyn och det blir även några hemkokta visor om dessa ämnen.

Arr: Folkrörelsearkivet i Västerbotten

 

Till provinsialläkare JO Sörlander

Torsdag 21 april kl. 13–14

I museets arkiv finns 27 brev adresserade till provinsialläkarna JO Sörlander och KE Vildner. De är daterade 1893. Vad kan de säga oss om dåtidens Skellefteå? Avslöjar de några mänskliga öden? Provinsialläkaren hade en bestämd stationeringsort och tjänstgöringsdistrikt och utnämndes av Kungliga majestät på förslag av Collegium Medicum. Uppgiften var att biträda allmänheten med enskild sjukvård.

Jörgen Andersson, arkivarie Skellefteå museum. Arr: Skellefteå museum

 

Livsresan – ett bildspel om en man som var med om att bygga landet

Fredag 22 april kl. 13–14

Karl A Hjelm var Roland Johanssons morfar och det är hans bilder och liv berättelsen handlar om. Klassiska arbetarporträtt av rallare och deras familjer, hur man bodde och arbetade. Ett stort brobygge i Haparanda och slitet med tungt arbete när tvärbanan till Storuman byggs. Livsresan - ett bildspel om en man som var med om att bygga landet. Hur gick det för hans barn som levde under den mest expansiva delen av 1900-talet? Familjebilder med kvinnor och barn, skolklasser, föreningsliv, allt finns skildrat i denna unika bildsamling skapad av en amatörfotograf.

Roland Johansson, bildassistent, Skellefteå museum. Arr: Skellefteå museum

Passa på att se någon av våra utställningar:

Forntiden

Möt inlandsisen, isavsmältningen, landhöjningen, världens äldsta älgskelett och det forntida skafferiet. Allt på ett och samma ställe!

Läs mer

Tillbaka till toppen