Bakom kulisserna på Skellefteå museum

Söndag 16 november kl. 12-16

Datum och tid: 16 november 2014 kl. 12-16
Plats: Nordanå, Skellefteå

Skellefteå museum bjuder in bakom kulisserna med guidade turer i bland annat möbelmagasinet, utställningen Möda för föda och utställningen om Skellefteå stadshistoria. Vi berättar mer om vad vi egentligen gör på museet och vilka som arbetar här. Varmt välkommen hit till Nordanå!

På grund av utrymmesbrist kan vi bara ta emot begränsat antal platser till våra guidade turer. Hämta din biljett (först till kvarn) i foajén Nordanå på söndag 16 november från kl. 12.00 hos Eva Tunvall. Eva arbetar till dagligdags med marknadsföring och ekonomi på museet och är för övrigt både nybliven farmor och mormor.

Möbelmagasinet

Föremålsantikvarie Lena Öqvist guidar i möbelmagasinet. Som titeln beskriver så är det Lena som har koll på det mesta i museets magasiner. Lena är en nytänkare med många idéer och kan ses som en arbetsmyra som är en av de som upprätthåller ordningen bakom museets väggar.

Kl. 12.00 – Antal platser: 10
Kl. 13.00 – Antal platser: 10
Kl. 14.00 – Antal platser: 10
Kl. 15.00 – Antal platser: 10

Möda för föda

Följ vår egen 1:a antikvarie (och avdelningschef för utställningar) Siw Andersson genom utställningen Möda för föda som handlar om kampen för överlevnad för gårdens folk och fä. Siw är inblandad i det mesta som händer på museet och driver ett mindre gårdsbruk vid sidan av. För övrigt är hon upphovsman och projektledare bakom vårt flaggskepp julmarknaden som hålls för 40:e gången i år!

Kl. 12.15 – Antal platser: 20
Kl. 13.30 – Antal platser: 20
Kl. 14.45 –  Antal platser: 20

Skellefteå stadshistoria

För att vara från Skåne så måste vi säga att antikvarie Agneta ändå brinner för staden utveckling. Under denna dag guidar hon oss genom utställningen Skellefteå stadshistoria. Till övrigt är hon väldigt engagerad i social medier. Och just ja, naturligtvis politik. Har du inte sett henne förr så kan vi meddela att hon numera är ordförande i Vänsterpartiet Skellefteå.

Kl. 12.30 – Antal platser: 20
Kl. 13.45 – Antal platser: 20
Kl. 15.00 – Antal platser: 20

Får du inte plats på någon av de guidade turerna så misströsta inte. Här på Skellefteå museum finns det annat att upptäcka! Vår avdelning för Kulturmiljövård visar bilder och berättar om projekt när du tittar in. Våra vänner håller dagen till ära till i museets välutrustade verkstad (källarplan gymnastikhallen). På avdelningen Kulturmiljövård möter du bland annat Pernilla Lindström och Rune Wästerby, båda byggnadsantikvarier som för övrigt gör karriär i SMACK (Skellefteå museums allmänna curling klubb). Eller du kanske träffar antikvarie för arkeologi och kulturturism, nämligen Lage Johansson. Lage är på fritiden en musikalisk fena på saxofon!

Alf-Martin Fagertun och Peter Wiklund är våra trollkonstnärer till tekniker som bjuder på en tur i verkstan. Alf-Martin är en entusiastisk Vespa-fantast som bloggar om sina verk. Peter, enough said - han fixar allt på museet! (+även han är med i SMACK).

Passa på att se någon av våra utställningar:

Forntiden

Möt inlandsisen, isavsmältningen, landhöjningen, världens äldsta älgskelett och det forntida skafferiet. Allt på ett och samma ställe!

Läs mer

Tillbaka till toppen