Skip to Content Skip to Homepage

Är mitt hus K-märkt?

Håller du på att renovera ditt hus och vill återskapa vissa tidstypiska detaljer? Hos oss kan du få hjälp med både expertkunskap och material, såsom gamla bilder.

Hur vet man att sitt hus är K-märkt? För det mesta är det kommunen som skyddar kulturhistoriskt värdefulla byggnader med hjälp av plan- och bygglagen. PBL har regler och bestämmelser som talar om ifall det är förbjudet att riva ett hus. Där står också vilka ändringar som skadar husets kulturhistoriska värde, men det kan också finnas föreskrifter om hur huset ska underhållas.

Vad betyder K-märkt?

K-märkt är ett uttryck som används i folkmun för hus som har ett kulturhistoriskt värde. Det betyder att man inte får bygga om eller förändra ett hus så att dess specifika värden förstörs. För fastighetsägaren kan det vara svårt att avgöra både om huset är särskilt värdefullt och på vilket sätt de åtgärder man planerar påverkar husets kulturhistoriska värde. Därför kan man kontakta museets byggnadsantikvarier för råd och hjälp.

På avdelningen Byggnadsvård kan du läsa mer om bland annat byggnadsvård och k-märkning.På Skellefteå kommuns hemsida kan du se ifall ditt hus är k-märkt, läsa om skydd och bidrag, ladda ner dokument och mycket annat.Informationen i texten ovan är hämtad från länsstyrelsens hemsida.