Skellefteå Museum AB söker vd/museichef

19 mars 2018

Vd/museichef Skellefteå Museum AB

Skellefteå museum ska vara ett framsynt museum och fungera som ett nav för kulturen i samhället. Museet är ett kulturhistoriskt museum med verksamhet i Malå, Norsjö och Skellefteå kommuner. Verksamheten har ungefär 30 medarbetare och är organiserad i fem avdelningar: samlingar och dokumentation, kulturmiljövård, utställningar och program, teknik och bygg, Museum Anna Nordlander (MAN). Museum Anna Nordlander kommer att beredas plats i det nya kulturhuset som byggs mitt i Skellefteå. Andra utvecklingsområden är att öka museets attraktionskraft och tillgänglighet, utveckla friluftsmuseets kulturarvsvärde samt utveckla pedagogik och teknik för att sprida lokalhistorisk kunskap.

Vi söker en vd/museichef som ska driva verksamheten i den period av spännande utveckling vi befinner oss.

Arbetsuppgifter

Vi erbjuder dig ett spännande, varierat uppdrag i en verksamhet med stor geografisk spridning. Som museichef är du vd för bolaget Skellefteå Museum AB. Du ansvarar för att strategiskt och operativt leda och utveckla museets olika verksamhetsdelar. I dialog med styrelse och medarbetare förväntas du skapa en väl fungerande verksamhet där museet blir en aktiv part i regionen och samhällets utveckling. I din roll ingår att omvärldsbevaka verksamhetsområdets frågor, bygga och utveckla nätverk för relevanta samarbeten.

Krav

Vi söker dig som har ett genuint intresse för kultur och kulturarv och gedigen erfarenhet av arbete i ledande befattning. Vi ser gärna att du har arbetat i kultursektorn och har förståelse för verksamhetsområdet. Du har erfarenhet av att leda och skapa engagemang hos medarbetare. I dina tidigare uppdrag har du drivit utvecklingsarbeten och kan ge exempel på framgångsrika förändringsresor. Du har goda erfarenheter av budgetarbete, prognoser och uppföljning. Det är en fördel om du har kunskap om marknadsföring och insikt i digitaliseringens möjligheter för verksamheten. Du har högskoleexamen inom aktuellt område eller motsvarande kompetenser förvärvat på annat sätt.

Som ledare är du tydlig, trygg och kommunikativ. Du kan kombinera ett lyhört förhållningssätt med beslutsförmåga. I arbetet med att leda och fördela arbetet har du förmåga att göra vision och mål samt inkommande uppdrag tydliga för medarbetare.

Inom Skellefteå museum eftersträvar vi mångfald. Vi ser det som en tillgång om du är flerspråkig, kan teckenspråk eller har andra kulturella kompetenser som berikar vår verksamhet.

Emilia Hallin 073-805 59 63
Styrelseordförande, Styrelsen Skellefteå Museum AB

Eva Hellerkvist 0910-73 55 33

Pernilla Lindström 0910-73 55 14
DIK

Ansök senast

2018-04-18

Ansök här

Övrigt

Skellefteå museum AB ägs idag till 60 procent av Skellefteå kommun och till 40 procent av Regionförbundet Västerbottens län. Skellefteå museum ska sträva mot de gemensamma strategier som finns i kommun och region. Vårt uppdrag är att samla, bevara och förmedla kunskap om liv och miljöer i de berörda kommunerna. Museet har länsdelsansvar för kulturmiljövård i Skellefteå, Malå och Norsjö och länsansvar för teknik- och industrihistoria efter år 1900.