Ny konstkonsulent i Skellefteå anställd på MAN

21 november 2016

Via Norran kan du läsa

Marlene vill utveckla konsten i Skellefteå

Hon är en av de två som kanske har fått ett av regionen mest utmanade uppdrag. I rollen som konstkonsulent ska hon skapa bättre förutsättningar för länets yrkesverksamma konstnärer. ”Konstnärerna behöver en mötesplats och Skellefteå är på gång”, säger Marlene Josefsson.

Marlene fick tjänsten konstkonsulent som inte har funnits i Skellefteå tidigare. Jobbet innebär ett långsiktigt strategiskt arbete för att främja och stärka, men även utveckla konsten i bygden. Med sina 15 000 kvadratkilometer är Västerbotten landets näst största län ett stort område att täcka.

– Som tur är vi två, jag i Skellefteå och Fanny Carinasdotter i Umeå, berättar Marlene.

Just nu försöker Marlene att besöka så många konstnärer i länet som möjligt för att kartlägga var alla finns och vad de gör.

– Konstnärer sitter ofta själva i sina ateljéer så vi har bjudit in dem till träffar. Och vi har även påbörjat en förstudie om en kollektiv verkstad där konstnärer kan träffas för att jobba tillsammans. Där ska man kunna hyra in sig om man behöver en större lokal, men än är det bara en förstudie, säger Marlene.

Hon började som konstnär på 1990-talet i Norrbotten, närmare bestämt i Gällivare. Det var egentligen keramiker hon skulle bli, men blev allergisk. Så då började hon måla i stället. Hon har även jobbat som bildlärare en period.

– Jag tycker att det dödar kreativiteten att bli bedömd i skolan, säger Marlene.

JAG BRINNER FÖR KULTUREN.

Det var svårt att leva på konsten, så hon jobbade ett tag inom handikappomsorgen. Hon flyttade till Skellefteå 2011 för kärlekens skull. Var med och startade ateljé Krut 2015 som är en daglig verksamhet för de med neuropsykiatrisk funktionsnedsättningar. Där kan de utveckla sin fantasi och arbeta skapande.

Innan hon byggde en egen ateljé hemma på gården i Klutmark, så började Marlene med att brodera på frihand för det tog mindre plats.

Men känner att hon inte hinner jobba med konsten så mycket själv just nu.

– Jag hade egentligen inte tänkt att byta jobb, men då kom den här tjänsten. Jag brinner för konsten så jag kunde inte låta bli att söka.

Hon vill att det ska vara lättare för konstnärer att försörja sig på konsten.

– Vi behöver mötesplatser för konstens utveckling, och jag gillar att nätverka. Problemet är att vi konstkonsulenter inte har någon verksamhetsbudget så vi måste ansöka om pengar och hitta samarbetspartner, berättar Marlene.

Ett särskilt fokus ligger på att främja barn och ungas möjligheter att ta del av samtida konst.

– Jag tycket att det är jätteviktigt att jobba för att få hit de unga och nyutbildade konstnärerna, att få dem att flytta hem och stanna kvar, säger Marlene.