Fokus på hållbarhet i Skellefteå

15 september 2016

Vi slår gärna ett slag för Hållbarhetsveckan 17-25 september här i Skellefteå. Via kommunens hemsidan kan du läsa mer här

På gång 17-25 september:

Uppmuntring till bussresenärer

Utdelning av frukostpåsar för att uppmuntra trogna bussresenärer kommer att ske någon morgon under veckan.

Cykelns dag 17 september

Naturskyddsföreningen arrangerar en cykeldag och delar ut material på stan under dagen. Kl. 13.30 går man i samlad trupp från Möjligheternas torg till museet. Guidad tur i utställningen ”CYKLA” kl. 14:00 av Alf-Martin Fagertun.

”Kommunen – Fairtrade city” 20 september kl 16.30

Den 20 september kl 16.30 – 17.30 anordnar Skellefteå kommun ett seminarium om att kommunen arbetar med en ansökan om att bli en Fairtrade City. Fairtrade handlar om rättvis handel. Tanken med seminariet är att informera om rättvis handel och vad det innebär att vara en Fairtrade City. Alla intresserade är välkomna till rum E4 i stadshuset.

”Kemikalier i barns vardag” 20 september kl 19

Den 20 september kl 19-21 är du välkommen på en föreläsning om kemikalier i barns vardag. Visste du att många kemikalier påverkar oss som mest när vi är barn och kroppen utvecklas? Val av ytskikt, leksaker, inventarier, utomhusmaterial, mat m.m. påverkar hur mycket kemikalier barn utsätts för i sin vardag. Där kan vi vuxna påverka och göra skillnad. Läs mer

Kollektivtrafikens dag 21 september

Region Västerbotten anordnar en konferens med diskussioner och dialog för att öka kollektivtrafikens andel och förbättra den geografiska tillgängligheten.

Åk hockeybuss 24 september

Lämna bilen hemma och åk hockeybuss till Skellefteå AIK:s hemmamatcher. Bussarna börjar gå 24 september när Skellefteå AIK möter Luleå HF. Läs mer här

Aktiviteter på Nordanå 25 september 10-16

  • Testa en el-cykel eller el-lådcykel
    Under dagen kan du på Nordanå området testa elcykel eller el-lådcykel.
  • Utställning av cykelhjälmar
    Från de allra första cykelhjälmar till den senaste modellen.
  • Utställning CYKLA
    Guidad tur av utställningen ”CYKLA” med Sture Lundkvist. Utställningen vill ge dig en historisk bakgrund om hur vi använt våra cyklar genom tiderna och visa på den teknisk utveckling som varit.

Ta cykeln till jobbet 1-30 september

1-30 september pågår tävlingen som alla som tar sig till och från jobbet med cykel har chans att vinna. Fortsätt med en redan god vana, eller börja med en ny och utmana dina vänner att göra detsamma. Tack på förhand för ditt val av cykel istället för bil. Läs mer

Gå och cykla till skolan

Det är en utmaning för alla elever i årskurs F-6 och som pågår under september och oktober månad. Skolorna ska under två valfria veckor samla så många resepoäng som möjligt genom att gå, cykla eller resa kollektivt. Läs mer

Låna en bok om vegetarisk mat

Intresset för vegetarisk mat ökar. Vilket inte är så konstigt då det gröna köket bjuder på spännande smakupplevelser och är bra både ur hälso- och miljösynpunkt. Låna böcker på Skellefteå sjukhusbibliotek.

Skellefteå stadsbibliotek har ställt fram böcker om hållbarhet vid ingången på övre plan för den som är intresserad.

Arrangörer under veckan är: Skellefteå kommun, Skellefteå Museum, Skelleftebuss, Länstrafiken Västerbotten, Naturskyddsföreningen, Västerbottens Läns Landsting, Hälsa2020

————————————————–

Vad är Hållbarhetsveckan och Europeiska trafikantveckan?

Om SEE hållbarhetsvecka i Västerbotten
Visionen är att Västerbottens län ska vara Sveriges mest hållbara län år 2020. Regionalt och lokalt arbetas för en långsiktig hållbarhet med målet att kommande generationer ska ha möjlighet att leva i ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart samhälle. Hållbarhetsveckan 19-25 september är en del i detta arbete. Läs mer

Om Europeiska trafikantveckan
Syftet med Europeiska trafikantveckan är att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter. I år deltar över 60 svenska kommuner, från Piteå i norr till Trelleborg i söder. Varje kommun utformar sina egna aktiviteter. Läs mer